Ekonomi

TCMB 2023 enflasyon tahminini OVP seviyesine yükseltti

Erkan’ın sunumunda öne çıkan sözleri şunlar oldu:

TCMB olarak misyonumuz bir an önce enflasyondaki düşüşün sağlanması ve enflasyonun tekrar tek haneye indirilmesidir.

Merkez Bankası olarak fiyat istikrarını sağlayarak toplumsal refaha en büyük katkıyı sağlayacağımızın bilincindeyiz.

Haziran ayında başlattığımız güçlü nakit sıkılaştırmasıyla enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz.

Parasal sıkılaştırmanın geniş etkileri zamana yayıldı.

İçinde bulunduğumuz geçiş döneminde para politikasının birikimli etkileri devreye girerken, 2024 yılının ikinci yarısında enflasyondaki düşüş sürecinin başlamasını hedefliyoruz.

Yurt içi talebin istikrara kavuşacağına ilişkin bazı öncü sinyalleri şimdiden alıyoruz.

Enerji fiyatları jeopolitik gelişmelerin etkisiyle farklılaştı. Kuruluşların petrol tahminleri önemli bir belirsizliğe işaret ediyor.

Gelişmiş ülkelerde nakit sıkılaştırması devam ediyor. Görüşmelerde gelişmiş ülke merkez bankalarının daha uzun süre daha sıkı kalacağı vurgulandı.

Son aylarda gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışları gözleniyor.

Olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansman koşulları istikrarlı seyrediyor.

Tüketici fiyatları enflasyonu Eylül ayında Haziran ayına göre 23,3 puan arttı. Bu iki dönem arasında enflasyonun yükselmesinin temel nedeni büyük şokların birleşimidir. Bu dönemde akaryakıt etkisi ön plana çıktı.

Vergi güncellemelerinin etkisi de 2,5 puan oldu. Eylül ayı enflasyonu Ekim ayına ilişkin yüksek frekanslı bilgiler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığı yönündedir.

Talepteki güçlü eğilim devam ediyor ancak ivme kaybediyor. Arz-talep istikrarında yavaş yavaş normalleşme başladı.

Bazı göstergeler talepteki katılığın ortalama olarak ortadan kalktığını gösteriyor.

Uyguladığımız seçici kredi sıkılaştırması aynı zamanda arz ve talep istikrarının uyumunu da sağlıyor. Mali sıkılaştırmanın kümülatif etkilerinin de devreye girmesiyle bu kademeli dengelenmenin devam edeceğini öngörüyoruz.

Hizmetlerde fiyat katılığı enflasyonun önemli bir bileşeni olmayı sürdürüyor. Kademeli olarak artan hizmet enflasyonundaki yavaşlama zamana yayılıyor. Büyük şehirlerde kiraların yavaşlama eğiliminde olduğunu görüyoruz ancak bunun yansıması zaman alacak.

Son dönemde aylık enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi beklentilere olumsuz yansıdı. Ancak enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşladı. Piyasa katılımcılarının 12 aylık, 24 aylık ve 5 yıllık enflasyon beklentilerinde düşüş görüyoruz.

Parasal sıkılaştırma süreci beklentilerin yeniden sabitlenmesini başlatacak.

Ekim ayına ilişkin öncü göstergeler aylık enflasyondaki düşüşün devam edeceğine işaret ediyor. 2024 yılında enflasyonu düşürmeye kararlıyız.

Parasal sıkılaştırma sürecini bütünsel olarak tasarladık. Siyasi faiz oranını toplamda 26,5 puanla güçlü bir şekilde artırdık. Bunun tamamlayıcısı olarak niceliksel sıkılaştırma ve seçici kredi politikası uyguladık. Sterilizasyon yoluyla toplam 700 milyar TL çekildi. Son zorunlu karşılık kararıyla birlikte toplam sterilizasyon 1 trilyon TL’yi aşacak ve ilave 350 milyar TL’ye ulaşacak.

Politika faizindeki artışa paralel olarak mevduat faizleri de yükselmiş, siyasi faizin mevduat faizine aktarımı güçlenmiştir. Tüketici kredisi faiz oranları ticari kredi faiz oranlarına göre daha yüksektir. Bireysel krediler önemli ölçüde yavaşladı. Bireysel kredi kartı harcamaları nispeten yüksek bir oranda kalsa da daha ölçülü bir yolda ilerlemektedir.

Ticari kredilerin kompozisyonundaki iyileşme dikkat çekiyor. İhracat ve yatırım kredileri 6 kat arttı. Bankamızın kullandırdığı reeskont ve yatırım taahhütlü kredilerde belirgin bir artış yaşandı.

Döviz korumalı mevduat ve döviz mevduatları azalırken, TL mevduatlar arttı. TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 5 arttı.

Bu dönemde rezervlerdeki artış devam etti. Rezervler haziran ayından bu yana güçlü bir şekilde artıyor.

Jeopolitik gelişmelere rağmen CDS primi 400 baz puanın üzerinde altında izliyor. Finansal koşullar istikrarlı bir seyir izliyor.

2023 ve 2024 tahminleri yukarı doğru güncellendi

Yılsonu tahmin orta noktalarını 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncelledik.

Tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarını 2023 için yüzde 62 ve 68, 2024 için ise yüzde 30 ve 42 olarak revize ettik.

Bu noktada iki konunun altını çizmek istiyorum. Öncelikle artan jeopolitik riskler ve yönetilen fiyatlara ilişkin belirsizlikler nedeniyle taleplerimizin belirsizlik aralığını genişlettik.

İkinci olarak, iddialarımızı güncellememize rağmen enflasyonla mücadelenin başlangıç ​​zamanında, düşüş hızında ve enflasyondaki düşüş seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendiriyoruz.

Tahmin rotamızın detaylarına gelecek olursak, Temmuz ve Ağustos aylarındaki yüksek oranlı artışların ardından tüketici fiyatlarındaki aylık artış Eylül ayında zayıfladı. Öncü göstergeler aylık enflasyonda Ekim ayında başlayan yavaşlamanın devam ettiğine işaret ediyor.

Para politikası karar metinlerimizde de belirttiğimiz gibi aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş bekliyoruz. Ancak para politikasının etki alanı dışındaki faktörlerden dolayı Kasım, Ocak ve Mayıs aylarında aylık enflasyon patikası üzerinde süreksiz artışların yaşanacağını değerlendiriyoruz.

Örneğin kasım ayında doğalgaz tüketiminin artmasıyla birlikte hanelerin ücretsiz kullanım limitini aşacağını öngörüyoruz. Bu durum enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir mekanik etki yaratacak ve Kasım ayında aylık enflasyonun kesintili yükselişine yol açacaktır. Ocak 2024’te baz fiyat ayarlamasının, fiyatları zamana bağlı olarak belirlenen hizmet kalemlerindeki gelişmelerin ve otomatik vergi güncellemelerinin devreye girmesini bekliyoruz.

Mayıs 2024’te doğalgaz kaynaklı baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda zirveyi göreceğiz. Nakit sıkılaştırmasının birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle 2024 yılının ikinci yarısında güçlü ve kalıcı bir enflasyonla mücadele sürecinin başlayacağını öngörüyoruz.

Şimdi tahminlerimizdeki güncellemenin kaynaklarından bahsetmek istiyorum. 2023 yıl sonu enflasyon tahminimizde yapılan 7 puanlık üst güncellemenin 2,9 puan olması Temmuz Enflasyon Raporu’ndaki tahminlerimizin üzerinde enflasyonun yansımasıdır. 1,3 puan ise gıda fiyatlarındaki gelişmelerden kaynaklanıyor. Başta petrol olmak üzere enerji ithalat fiyatlarındaki gelişmelerin etkisi 2 puan.

2024 yıl sonu tahminlerimizi 3 puan güncelledik. Bunun 1,4 puanı mevcut enflasyon seviyesinin bir önceki Rapor’da iddia edilenin üzerinde olmasının etkisidir. 1,5 puan yönetilen fiyatlardan geliyor. Çıktı açığının tahminlere etkisi aşağı yönlü oldu.

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme olduğunu söylemek için henüz erken.

OVP’de yıl sonu tahmini yüzde 65 olarak açıklandı.

TCMB’nin temmuz ayında yayınladığı son raporda yıl sonunda enflasyonun yüzde 58 olacağı öngörülüyordu. Raporda enflasyonun yüzde 54 ile yüzde 62 arasında olacağı tahmin ediliyordu. TCMB’nin daha sonra yaptığı açıklamalarda yıl sonu enflasyonunun tahmin aralığının üst bandına çıkabileceği belirtildi. OVP’de yıl sonu enflasyon oranının yüzde 65 olacağı öngörülüyordu.

-Sunum ile ilgili haberler anlık olarak güncellenecektir. Sunuma ilişkin Bloomberg HT yayınını Youtube sayfasındaki canlı yayın sekmesinden izleyebilirsiniz.

gundogmus-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu