Ertuğrul Gazi FSRU deprem sonrası gaz ihtiyacını karşılamak için tam kapasite çalıştı
İlk Türk bayraklı yüzer depolama ve gazlaştırma (FSRU) gemisi Ertuğrul Gazi, Kahramanmaraş kaynaklı depremlerde hasar gören sınırların yeniden hizmete açılması sürecinde gaz ihtiyacını karşılamak için tam kapasite çalıştı.
Boru Sınırları ve Petrol Taşımacılık AŞ’den (BOTAŞ) yapılan açıklamaya göre, BOTAŞ ekipleri, bölgedeki doğal gaz ana iletim hatlarında meydana gelen hasarları onarmak için ilk andan itibaren 7 gün 24 saat esasına göre sahada özverili bir şekilde çalıştı. “Yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen depremlerin ardından bölge.
Bu kapsamda Hatay’ın Dörtyol ilçesi sonunda bulunan Dörtyol Terminali’nde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) depolama ve gazlaştırma hizmeti veren Ertuğrul Gazi FSRU gemisi, yaşanan depremlerin ardından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra acilen devreye alındı. .
Ertuğrul Gazi FSRU, günlük maksimum gazlaştırma kapasitesine sahip 28 milyon metreküp gazlaştırma yaparak deprem sonrası bölgenin tüm ihtiyacını tek başına karşıladı.
Soğuk kış günlerinde ikmalin sürekliliğini sağlamak için kritik bir misyon üstlenen Ertuğrul Gazi, depremde hasar gören hatların yeniden devreye alınması sürecinde sistemin devamlılığını sağladı.
Ertuğrul Gazi, enerji arz güvenliğine 3,2 milyar metreküp katkı sağladı
Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi, 25 Haziran 2021’de hizmete girmesinden bu yana Türkiye’nin doğal gaz iletim sistemine 3,2 milyar metreküp katkıda bulundu.
295 metre uzunluğunda, 63 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 3 futbol sahası büyüklüğünde olan gemi, kış aylarında Türkiye’nin günlük doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10’unu tek başına karşılayabiliyor.
Sınıfında dünyanın önde gelen gemileri arasında yer alan Ertuğrul Gazi, 110 milyon metreküp depolama, 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip.