Haber

Tayvan’ı ziyaret eden Japon parlamento heyeti Tsai Ing-wen ile bir araya geldi

Çin ile egemenlik çatışması içinde olan Tayvan’ı ziyaret eden Japon parlamentosu heyeti, Ada’nın hükümet başkanı Tsai Ing-wen ile bir araya geldi.

Tayvan ajansı CNA’nın bildirdiğine göre Tsai, iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) Parlamento Genel Sekreteri Seko Hiroshige liderliğindeki heyeti kabul etti.

Seko, görüşmede Japonya’nın yeni ulusal güvenlik stratejisinde Tayvan Boğazı’ndaki statükonun tek taraflı olarak değiştirilmesine müsamaha göstermeyeceğini açıkça belirttiğini vurguladı.

Japonya’nın yeni stratejide Tayvan’ı “son derece önemli bir ortak” olarak tanımladığını belirten Seko, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Ulusal güvenlik stratejisinin savunma harcamalarında önemli bir artış öngördüğüne işaret eden Seko, “Strateji, ABD’nin yeni yayınlanan ulusal savunma yasasında olduğu gibi tek taraflı bir gücün statükoyu değiştirme girişiminin, kabul edilemez.” söz konusu.

Tsai, Tayvan ve Japonya’nın bölgesel zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve Hint-Pasifik bölgesinin istikrarına ve refahına katkıda bulunmak için Japonya, ABD ve Avrupa Birliği ile çalışmaya hazır olduğunu vurguladı.

Japon parlamenter, Başbakan Su Tseng-chang ile yaptığı görüşmede, “Otoriter ülkelerin nüfuzunu artırdığı bir ortamda, yakın güvenlik ilişkilerine sahip Japonya ve Tayvan’ın bölgesel barışı korumak için el ele çalışması gerekiyor.” dün adada hükümet terimleri kullandı.

Japonya’nın yeni ulusal güvenlik stratejisinde Çin “en büyük stratejik zorluk”, Kuzey Kore ise “eskisinden daha ciddi ve yakın bir tehdit” olarak tanımlandı.

Strateji belgesinde, Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra “en zor ve karmaşık güvenlik durumu” ile karşı karşıya olduğu vurgulanırken, füze savunma kapasitesinin karşı saldırı fırsatlarını da içerecek şekilde artırılması gerektiğine işaret edildi.

Japonya’nın Tayvan’a verdiği destek, Çin ile ilişkilerinde zaman zaman gerilim unsuru olarak öne çıkıyor.

ABD Temsilciler Meclisi Lideri Nancy Pelosi’nin Ağustos ayı başında Tayvan’a yaptığı ziyarette, Çin anakarasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tokyo’nun Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan ettiği adanın doğusunda sulara düşerek artmaya devam etti. Tokyo ve Pekin’in ortasındaki gerilim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu