Haber

Sık sık rapor alan işçiye kötü haber

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir fabrikanın boyahanesinde çalışan personel son bir yılda 12 kez (69 gün) ihbar alınca ne oldu?

İşin aksadığını düşünen patron, yılda 69 gün izin raporu alan işçiyi çeşitli rahatsızlıklardan dolayı işten çıkardı.

12 rapor aldı, 69 gün işe gitmedi

İş Mahkemesi’ne giden işçi; ‘4857 Sayılı İş Kanunu’nun 18’inci Sayı Kararında Belirtilen İşçinin Yetersizliği Gerekçesiyle’İşten çıkarıldığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını belirtti.

İşçi, işveren şirket tarafından yapılan fesih ihbarnamesi bildiriminde, fesih için son bir yılda 12 defa farklı tarihlerde olmak üzere toplam 69 gün iş göremezlik raporlarının esas alındığını, davalı işveren tarafından yapılan feshin geçersiz olduğunu ve eski işine iade edilmesini talep etti.

‘İş yeri karıştı’

Davalı patron, raporların her birinin farklı kliniklerden geldiğini belirterek, davacının iş akdinin sık sık rapor alınmasından kaynaklandığını ve bu durumun işyeri düzenini olumsuz etkilediğini ileri sürdü.

Davalı patron, davacının Temmuz 2018’den iş akdinin feshedildiği 24 Temmuz 2019’a kadar geçen bir yıllık süre içinde 12 farklı olayda toplam 69 gün devamsızlık bildirdiğini, davacının sağlık sorunları yaşamaya başladığını belirtti. , özellikle Ocak 2019’dan bu yana sanığın anılan sağlık sorunları nedeniyle sağlık sorunları yaşadığını, Rapor nedeniyle devamsızlığının bir yıllık süre içinde 69 günü aştığını kaydetti.

Birçok hastalık için rapor edildi

Davalı, davacının rapor almasına neden olan sık hastalanmasının kendisini çalışamaz hale getirmediğini, ancak işini gereği gibi yapmasına sürekli olarak etki eden bir durumda olduğunu ve bu durumun kendisine iş gücü kazandırdığını ileri sürmüştür. şirket, çalışanın ehliyetsizliği nedeniyle geçerli bir nedenle fesih hakkına sahiptir.

Davalı, davacının birebir rahatsızlığı nedeniyle her zaman rapor almadığını, aksine göz, kulak, burun boğaz, ortopedi gibi farklı bölümlerden rapor aldığını, dahiliye, beyin ve sınır cerrahisi, çoğunlukla enfeksiyon kaynaklı hastalıklar için.

emsal karar

Mahkeme, davacının gıyabında işyerinde herhangi bir üretim kaybı veya hat kesintisi bulunmadığını belirterek, davanın kabulüne karar vererek personelin işbaşı yaptı.

Karar temyize gitti…

Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi emsal bir karara imza attı.

Kararda; Sık bildirim yapılması durumunda, kesintili de olsa patronun personelin performansından yararlanamayacağı hatırlatıldı.

‘Olumsuzluk kaçınılmaz’

Sık sık hastalanan ve rapor alan çalışanın devamsızlığının işyerinde aksiliklere yol açmasının kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

İş Kanunu bağlamında ehliyetten kaynaklanan sebep olarak sık sık hastalanmanın örnek olarak gösterilmesinin, işyerinde aksamalara yol açtığının kabul edilmesinden kaynaklandığı ifade edilmiştir.

‘Haklı bir nedenle feshedildi’

Karar dedi ki:

Belge kapsamında sabit olduğu için davacı, davalının işyerindeki çalışma düzenini bozacak sayı ve nitelikte kısa süreli ve sık raporlar almış, sık alınan raporlar nedeniyle işveren yararlanamamıştır. işçinin işi ifa etmesi ve davacının iş borcunu gereği gibi ifa etmemesi üzerine iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilmiştir. Davacının davranışından kaynaklanan geçerli bir nedenle işine son verildiği anlaşılmaktadır.

‘Mahkemenin kararı yanlış’

Sık bildirim yapılması ilgili hukuk unsuru bakımından geçerli fesih sebebi olarak açıkça gösterilmiş olup, büromuzun uygulaması bu yöndedir. Açıklanan nedenle, davacının işyerindeki iş düzenini olumsuz yönde etkileyen sık ihbarlar aldığı anlaşıldığından ve davacının iş yerindeki iş düzenini olumsuz etkilediği anlaşıldığından, uygun olmayan bir ilişki ile davayı reddetmek yerine kabul kararı verilmesi yanlıştır. davalının işvereninin davacı ile iş ilişkisini devam ettirmesi beklenemez. olmuştur.

Karar iptal edildi

Bu nedenle, temyiz sebepleri ve kamu düzeni çerçevesinde yapılan inceleme ve değerlendirmeye göre, belirtilen nedenlerle davalının temyiz başvurusunun kabulü ile yerel mahkemenin kararının kaldırılması gerekmiştir. Davalının temyiz başvurusunun kabulüne ve İş Mahkemesi kararının iptaline oybirliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu