Ekonomi

DSÖ, Çin’de artan Kovid-19 vakalarından endişeli

Örgütün Cenevre’deki merkezinde düzenlenen 2022’nin son basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, “3. yılını dolduran Kovid-19, dünya çapında maymun çiçeği (Mpox), Uganda’da Ebola, birçok ülkeyi etkisi altına almaya devam eden kolera salgını” dedi. , Pakistan’da sel, Afrika’da kuraklık ve sel ve sağlığı olumsuz etkileyen diğer konulardan bahsetti.

Gelecekten umutlu olmak için birçok sebepleri olduğuna işaret eden Ghebreyesus, “Bu yıl Kovid-19 salgınında ciddi düşüş yaşandı. Küresel Mpox salgını azalıyor ve Uganda’da bir süredir yeni bir Ebola vakası olmadı. Omicron dalgasının ilk saatlerinde hızla artan olay, “Ölüm ve ölümlerle karşı karşıya kaldığımız bir yıl öncesine göre çok daha iyi durumdayız. Ocak ayı sonunda Kovid-19 hadiselerinin pik seviyelere ulaşmasının ardından haftalık olarak açıklanan Kovid-19’dan ölümlerde yüzde 90’a varan düşüş yaşandı” dedi.

Covid-19 hakkında çok fazla belirsizlik ve boşluk var

Henüz “salgın bitti” demek için çok fazla belirsizlik ve alan olduğuna işaret eden Ghebreyesus, denetim, test ve sıralamadaki boşlukların virüsün nasıl değiştiğini tam olarak anlamadıkları anlamına geldiğini söyledi.

Ghebreyesus, “Aşılamadaki boşluklar, başta sağlık çalışanları ve yaşlılar olmak üzere milyonlarca insanı ciddi hastalık ve ölüm riski altına sokuyor. altında olduğu anlamına gelir. Tedavideki boşluklar insanların gereksiz yere ölmelerine neden oluyor. Sağlık sistemindeki boşluklar, Kovid-19, grip ve diğer hastalıklardaki artışla baş edilememesine neden oluyor” dedi.

Çin’de son aylarda yeniden artan Kovid-19 hadiselerinin Ghebreyesus’u, “DSÖ olarak bu ciddi hastalığın artan vakalarından endişe duyuyoruz.”

Ghebreyesus, Çin hükümetine mevcut durumun kapsamlı bir değerlendirmesinin yapılabilmesi için “verileri paylaşma ve vakalarla ilgili araştırmaları sürdürme” davetini yineledi.

Gelecekteki salgınlara karşı alınan önlemler

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, 2022 yılında DSÖ’nün yeni salgınları önlemek ve daha iyi mücadele etmek için değerli adımlar attığına dikkat çekerek, “Yeni bir Salgın Fonu oluşturduk. Ayrıca Güney Afrika’da düşük gelirli ülkelerin mRNA teknolojisi ile aşı üretebilmeleri için mRNA Teknoloji Transfer Merkezi kurduk.”

Bu yıl dünyanın Kovid-19’un yanı sıra çeşitli salgın hastalıklarla mücadele ettiğini hatırlatan Ghebreyesus, maymun çiçeği (Mpox) virüsü hakkında şunları söyledi:

“Temmuz ayında Mpox’u Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) ilan ettim. Şimdiye kadar 110 ülkeden 83.000 vaka ve 66 ölüm meydana geldi. Tıpkı Kovid-19 gibi Mpox vakaları da zirve yaptığı günden bu yana yüzde 90 oranında azaldı. Mevcut trend devam ederse gelecek yıl Mpox’u acil durum olarak tanımlamayı bırakacağımızı umuyorum.”

Uganda’da Ebola 11 Ocak’ta sona erebilir

Uganda’da da etkisini gösteren Ebola virüsünün kontrol altına alındığını açıklayan Ghebreyesus, “27 Kasım’dan bu yana yeni vaka görülmedi. Vaka bulunmazsa salgının bittiğini ilan edeceğiz. 11 Ocak itibariyle” dedi.

Ghebreyesus, kolera salgınıyla birlikte 30 ülkede çalışmaların devam ettiğini kaydederek, salgının en çok etkisini gösterdiği ve son 3 yılda herhangi bir hadisenin görülmediği Haiti’de bu yıl kolera nedeniyle 310 ölümün meydana geldiğini bildirdi.

Haiti’ye sağlık ekipmanı ve aşı yardımı yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Ghebreyesus, geçen hafta bölgeye 1.2 milyon doz ağızdan kolera aşısı gönderdiklerini bildirdi.

Ghebreyesus, DSÖ’nün bilgisine göre 2022 yılında 16 ülkedeki sağlık tesislerine 1000’den fazla baskın yapıldığını ve bu saldırılarda 220 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu