Ekonomi

Binalarımız ne kadar güvenli? Bina kalitesini nasıl analiz ederiz?

Eski binaların yıkılması ve deprem anında ‘depreme dayanıklı’ ilanlarıyla satışa çıkarılan yeni binalar, ‘Oturduğum bina gerçekten güvenli mi’ sorusunu gündeme getirdi. ODE Yalıtım uzmanları, yeni konut alırken veya konut değiştirirken dikkat edilmesi gereken bahisleri derledi.

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilde büyük hasara yol açan depremlerde sadece eski binaların değil, 1-2 yıl önce yapılmış ve hatta ‘depreme dayanıklı’ ilanlarıyla satışa sunulan binaların da yıkılması, can kaybı endişesine neden oldu. bina güvenliği. Öyle ki balkon genişliği, evin hangi cepheye baktığı gibi soruların yerini “Çekirdek analizi yapıldı mı, karbon fiber ile güçlendirilebilir mi?” ODE Yalıtım uzmanları, yeni ev alırken ya da ev değiştirirken dikkat edilmesi gerekenler ve özellikle titreşime karşı dayanıklılık konusunda bilgiler verdi.

Binanın güvenliğini ve kalitesini ölçmek için sorulacak 7 soru ve cevapları:

1- Core analizi yaptırmalı mıyım?

Binanın taşıyıcı yapılarından silindirik beton numunesi alınarak yapılan karot analizi, betonun sınıfını ve durabilitesini ölçmek için etkili bir yöntemdir ancak tek başına yeterli değildir. Çünkü bir yapıda betonun dayanımı kadar temel etüdü, statik hesaplar, personel gibi birçok kriter devreye giriyor. Bu nedenle binanızın sağlamlığını kontrol ederken mutlaka uzman bir firmadan bilgi alın ve sadece betonu değil tüm bileşenleri göz önünde bulundurun.

2- Binada su yalıtımı var mı? Evet ise binanın hangi bölümleri var, temelde su yalıtımı var mı?

Bu sorunun cevabını inşaat firmasından veya müteahhitten öğrenebilirsiniz. Özellikle temelde su yalıtımı olup olmadığını mutlaka araştırın. Çünkü temel su yalıtımı yapının çelik yeleğidir. “Bu bölgede su yok” gibi telaffuzlara karşı çıkın çünkü yağmur suları veya deprem gibi yer hareketleri sonucu ortaya çıkan sular da yapıda korozyona neden olur. Korozyon yapının mukavemetini azaltır ve ömrünü kısaltır.

Öte yandan yapı üretim aşamasında üretim maliyetine yüzde 1 oranında etki eden su yalıtımı daha sonra uygulandığında bu maliyet üç katına kadar çıkabiliyor. Ayrıca sonradan su yalıtımı yapılmasına karar verilse bile hayati önem taşıyan temel su yalıtımı yapılamaz, sadece duvar, zemin ve çatı yalıtımı yapılabilir. Ayrıca 3 Temmuz 2017 tarihinde yürürlüğe giren Tip İmar Yönetmeliğinin 51. sayısına göre toprak esaslı tüm bodrum katlarda dış etkilere karşı ısı ve su yalıtımı yapılması zorunludur.

3- Firmaya veya yükleniciye sormadan su yalıtımı olup olmadığı anlaşılır mı?

Bunu kesin olarak anlamak mümkün değil ancak bodruma ya da otoparka indiğinizde rutubet kokusu alıyorsanız, taşıyıcı kısımlardaki ütüde su akması ya da pas görüyorsanız, bakteri gibi lekeler varsa, Binanın dış duvarının iç yüzeyinde küf, mantar, binanızda su yalıtımı olmayabilir veya uygulama doğru yapılmamış olabilir. Bu durumda mutlaka bir uzmana danışın.

4- Gerçek su yalıtımı nasıl yapılır, hangi işler tercih edilmelidir?

Günümüzde temel su yalıtımında hem hız hem de pratiklik açısından tercih edilen proof membranlar, beton öncesi uygulanan ve doğrudan üzerine dökülen betona tamamen yapışan su yalıtım membranlarıdır. Sürme esaslı su yalıtım işleri de temelden başlayarak perde ve ıslak hacimlerde kullanılabilen malzemelerdir. Su kaçağı olan temel, otopark, galeri gibi yapılarda su enjeksiyon artefaktları ile analiz bulmak mümkün olsa da bu artefaktların maliyeti oldukça yüksektir. Bu nedenle su yalıtımı, yapının tasarım aşamasında çözülmesi gereken konulardan biridir.

Yapınızın üretim adımlarında kullanılan malzemeleri/markaları tespit etme şansınız varsa, tüm sorularınıza cevap ve üreticilerden teknik destek alabilirsiniz.

5- Binanın güç kimlik belgesindeki güç sınıfı nedir?

Binalar için güç performans sınıflandırması A’dan G’ye kadar yapılır. A sınıfı en verimli seviyeyi, G sınıfı ise en az verimli seviyeyi belirtmek için kullanılır. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Güç Kimlik Belgesi veya kısaca EKB denir. Yeni bir binadan veya inşaat halindeki bir binadan daire alacaksanız, binanın en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlandığından ve inşa edildiğinden emin olun. Yeni yapılan veya yapım aşamasında olan ve kotu C sınıfının altında olan binalara kanunen yapı kullanma izni alamazlar. Ancak güç verimliliği arttıkça evinizin ısıtma ve soğutma tüketimi de azalacaktır.

6- Binanın başka hangi alanlarında yalıtım var?

Özellikle bodrum katlarda ve ortak kullanım alanlarında ısıtma amaçlı kullanılan kazan ve boruların dış duvarlarında tesisat yalıtımı ısı kayıplarını önlemede en etkin yöntemlerden biridir. Pencerelerde ısı kontrollü kaplama olup olmaması ve ısıcam uygulaması yalıtım kalitesini de arttırmaktadır.

7- Binada bodrum olması sağlamlık açısından değerli midir?

İmar yönetmeliğine göre dört katın üzerindeki binalarda bodrum katı zorunludur. Çünkü statik yapılardan dolayı bodrum katları genellikle giydirme cephe olarak yapılmaktadır. Perde betonlar aynı zamanda bir depremde gücü ve yükü taşıyarak hasarı en aza indirir. Öte yandan statik hesaplara uygun olarak yapılmış zemin katında dükkan bulunan binalar da tercih edilebilir.

Daire satın alırken bu tarz binalarda mağaza katı ile üst katların tavan yüksekliklerinin birbirinden çok farklı olmamasına dikkat edin. Örneğin girişte 6 metre yüksekliğinde bir mağaza, bunun üzerinde 3 metre yüksekliğinde bir asma kat ve 3,3 metre yüksekliğinde daireler inşa edilirse, farklı kolon ölçüleri yumuşak bir zemin düzensizliği oluşturur ve bu da zemini artıracaktır. Binanın yer değiştirme riski. Bu nedenle üst katlara çıkıldıkça değişen kolon boyutları yapı güvenliği açısından olumsuz bir göstergedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu